Logo_keuzegids_masters_2015

De twintig beste masteropleidingen in Nederland hebben gemeen dat ze niet meer dan 100 studenten hebben. Gemiddeld verwelkomen ze vijftig tot zestig studenten per jaar. Uit de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2015 blijkt kleinschaligheid een van de belangrijkste verklaringen voor kwaliteit. Dit meldt de Keuzegids Masters 2015.

Opleidingen van overzichtelijk formaat zouden vaker goed onderwijs bieden. Er is meer persoonlijke aandacht, de lijntjes met docenten en andere medewerkers zijn kort, studenten kennen elkaar beter. Dat motiveert. En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Tussen de top opleidingen zit de Wageningse master Plant Sciences, met meer dan tweehonderd studenten, die bewijst dat een groter aantal studenten geen belemmering voor kwaliteit hoeft te zijn. Andersom zijn de universitaire lerarenopleidingen ook geen massale studies, maar krijgen de meeste daarvan al jaren stevige kritiek.

Nieuw is de online Mastervergelijker: een interactieve manier om masters te vergelijken, met extra details over lengte, kosten, instructietaal, officiële registratie en te behalen titel. Hij is ontwikkeld naar aanleiding van vragen van studenten die meer en betere informatie zochten dan tot nu toe beschikbaar was.

De Open Universiteit is de best beoordeelde universiteit, maar studenten kunnen er alleen terecht voor afstandsonderwijs. Wageningen is de beste reguliere, maar specialistische, universiteit - net als vorig jaar. Onder de algemene universiteiten is het Maastricht die het beste uit de bus komt. In totaal hebben 82 masteropleidingen een goed of zeer goed eindoordeel gekregen.

In het hbo is het aantal masteropleidingen en het aantal studenten bijna altijd kleiner dan in het wo. Opvallende leiders onder de grootste aanbieders zijn Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam – twee instellingen waarvan de bacheloropleidingen doorgaans best wat kritiek krijgen. Inholland doet het net als vorig jaar goed in het rijtje van middelgrote aanbieders, net als de kunsthogescholen Artez en Amsterdamse Hogeschool voor deKunsten. Kwaliteitsoordelen per opleidingen zijn ook in de Keuzegids Masters 2015 te vinden. In totaal zijn er vijf keuzegidsen, voor middelbaar onderwijs, mbo, hbo, masters en universiteit. 

© Nationale Onderwijsgids