Normal_brief_geld_vijftig

Het nieuws over de verschillende hoogtes in studietoeslag voor arbeidsbeperkte jongeren heeft tot vraagtekens geleid bij verschillende politieke partijen. Zo heeft de SP vragen ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en D66 laat het college van Woerden vragen hierover beantwoorden. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Uit onderzoek is gebleken dat arbeidsgehandicapten elf keer meer studietoeslag kunnen ontvangen wanneer zij in een andere gemeente wonen. Kamerlid Karabulut van de SP wil van staatssecretaris Klijnsma horen hoe zij dit aan de arbeidsgehandicapten gaat uitleggen. Karabulut wil de mening horen van de staatssecretaris over de gelijkheid van kansen op het volgen van onderwijs. De SP'er stelt voor om arbeidsgehandicapten een individueel studierecht te geven, waarmee zij een afdwingbaar recht krijgen op een vast bedrag om te kunnen studeren. Ook vraagt het Kamerlid aan de staatssecretaris of zij de verschillen in studietoeslag wil bespreken met de gemeenten en de Tweede Kamer hierover wil informeren.

D66 Woerden wil weten hoe het met de toeslag zit in hun gemeente. “Voor gehandicapte jongeren kan een toereikende toelage betekenen dat ze beter in staat zijn een studie te volgen. Een handicap kan soms letterlijk in de weg zitten. Het is belangrijk om deze groep te stimuleren en zoveel mogelijk de kansen te bieden die ze verdienen”, aldus raadslid George Becht van D66 Woerden. Deze partij heeft het college van Woerden om duidelijkheid gevraagd over de studietoelage. Binnen dertig dagen moet hier antwoord op gegeven worden. 

© Nationale Onderwijsgids