Normal_vakcollege_vmbo_mbo

De KTS Voorhout, een school voor vmbo, krijgt een mbo-tak in samenwerking met het ROC Mondriaan. De middelbare school wil daarvoor een nieuw pand bijbouwen. Een deel van dat gebouw is bestemd voor symbiose-onderwijs, een ombuiging van speciaal naar regulier onderwijs. Dit meldt het Leidsch Dagblad. 

Volgend schooljaar begint de middelbare school met een proef met mbo-opleidingen op niveau twee voor zo'n vijftien tot twintig leerlingen. De opleidingen die dan aangeboden worden zijn een horeca- en een metaalopleiding. De lessen zullen onder de verantwoordelijkheid van het ROC Mondriaan vallen. De directeur van KTS, Ton de Groot, zegt dat het om praktische opleidingen gaat voor de wat zwakkere leerlingen. Deze leerlingen kunnen dan in een voor hun vertrouwde vorm van onderwijs doorstromen naar een mbo-opleiding.

“Als de proef aanslaat, gaan wij het mbo-onderwijs zeker uitbreiden. We denken aan een gebouw met zo'n tien tot vijftien lokalen”, zegt De Groot. Een deel van de nieuwbouw zal gebruikt worden voor het symbiose-onderwijs. De middelbare school werkt hiervoor samen met de Leo Kannerschool, die gespecialiseerd is in onderwijs aan gedragsgestoorde kinderen. Door de samenwerking zouden de kinderen meer kans hebben op het halen van een vakdiploma. Volgend schooljaar gaat de eerste klas van start met leerlingen die in aanmerking komen voor speciaal onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids