Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

In de regio Zwolle komt een nieuw Zorgtrainingscentrum waar studenten en mensen die al in de zorg werken, worden opgeleid tot in het nieuwe werken in de zorg. Op het gebied van techniek verandert er veel in de zorg. Cliënten zouden steeds meer zelf moeten doen. Een aanpassing van het beroepsonderwijs is nodig, anders zouden de praktijk en het onderwijs niet goed op elkaar aansluiten. Dit meldt RTV Oost.

Er is berekend dat er zo'n 3600 studenten en 1700 mantelzorgers onderwijs gaan volgen in het trainingscentrum. Hierbij wordt het onderwijs vooral gericht op de praktijk, maar een deel vindt ook plaats in het klaslokaal. De trainingen moeten in het nieuwe schooljaar van start gaan. Waar de trainingen plaatsvinden is nog niet bekend, het is de intentie om dat in bestaande schoolgebouwen en opleidingscentra te doen. Bij de trainingen valt te denken aan een wijk-lab waar praktijklessen worden gegeven en een apart zorgtechnologisch-lab voor les over de snel veranderende techniek in de zorg.

Het Zorgtrainingscentrum bestaat uit een samenwerking tussen het HBO, MBO, zorginstellingen en het bedrijfsleven. De subsidie voor het trainingscentrum van 1,5 miljoen euro voor de komende vier jaar is rond, maar er zijn nog geen concrete plannen over de uitvoering. Aan de subsidie dragen de provincie, het bedrijfsleven, de onderwijs- en zorginstellingen bij. Het trainingscentrum wordt onderdeel van onderwijsinstelling Landstede in Zwolle. 

© Nationale Onderwijsgids