Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

De kwaliteit van mbo-opleidingen met 18 of minder ingeschreven studenten is vergelijkbaar met die van mbo-opleidingen die door meer studenten worden gevolgd. Ook de bedrijfsvoering bij kleine opleidingen verloopt niet moeilijker dan die van grote. Die conclusie trekt de Inspectie van het Onderwijs op basis van een onderzoek onder negenendertig kleine technische beroepsopleidingen zoals tegelzetter, autospuiter, timmerman of fietstechnicus.

De onderwijskwaliteit van kleine opleidingen wijkt nauwelijks af van die van grote opleidingen. De 39 onderzochte kleine techniekopleidingen scoren op een aantal indicatoren zelfs net iets beter dan de grote (technische)opleidingen. Voor alle onderzochte opleidingen geldt dat ze volledig zijn ingebed in het kwaliteitsborgingsysteem van de instelling. De kleine opleidingen zijn daarmee bij de instellingen op dezelfde manier in beeld als de grote opleidingen.

Statistische analyse wees verder uit dat de omvang van de opleiding van invloed is op de diplomakans. Op alle opleidingsniveaus in het mbo blijkt dat studenten in kleine opleidingen een grotere kans hebben het diploma te behalen dan studenten uit grotere opleidingen. Studenten aan kleine opleidingen zijn bovendien overwegend net zo tevreden als studenten aan grote opleidingen.

Volgens de inspectie blijkt het arbeidsmarktperspectief van de onderzochte techniekopleidingen overwegend voldoende. Slechts bij een enkele opleiding is het arbeidsmarktperspectief minder rooskleurig. Verder blijken instellingen vaak oriënterend met elkaar in gesprek te zijn over het opleidingsaanbod. De noodzaak tot afstemmen van hun opleidingsaanbod op dat van andere instellingen wordt door de instellingen erkend. Teruglopende studentenaantallen zijn een belangrijke reden voor toenadering tussen instellingen.

© Nationale Onderwijsgids