Normal_bussemaker_ocw

Minister Bussemaker van Onderwijs is niet te spreken over de bestuurlijke samenwerking die ROC Flevoland met ROC Amsterdam is aangegaan. Als de mbo-instellingen de bestuursconstructie niet binnen twee jaar anders vorm hebben gegeven, volgen er sancties, dreigt de minister. Dit meldt Omroep Flevoland.

De minister doet haar uitspraken in antwoord op vragen van de SGP. Die partij maakt zich zorgen over wat ze een “ondoorzichtige bestuursconstructie” noemen van beide onderwijsinstellingen. Bussemaker deelt die zorg. Volgens de SGP is nu het risico te groot dat het onderwijsaanbod van het ROC in Flevoland langzaam wordt leeggezogen door de mbo-school in Amsterdam.

“Als je een opleiding hebt die voor de helft gevuld is en 40 kilometer verderop, op een instituut onder hetzelfde bestuur, zit een zelfde opleiding maar voor een derde vol, ja dan is de verleiding groot om beide opleidingen samen te voegen”, reageert Tweede Kamerlid Roelof Bisschop. Als dat gecontroleerd en met instemming van beide partijen gebeurt, is dat nog niet zo erg, zegt Bisschop. Maar de huidige ondoorzichtigheid in de bestuurlijke besluitvorming maakt het ROC van Flevoland “onverantwoord kwetsbaar””.

Beide onderwijsinstellingen weken samen in een koepelstichting. De leden van het overkoepelende bestuur zitten ook in het bestuur van een van de afzonderlijke ROC's. Daardoor kan het gebeuren dat een bestuurder zichzelf moet controleren. De Onderwijsinspectie had in 2012 ook al kritiek op deze bestuursconstructie maar toen nam de minister geen maatregelen.

© Nationale Onderwijsgids