Normal_wiskunde_som_rekenen_opgaven

Nu de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de invoering van de verplichte rekentoets, willen de MBO Raad en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) in gesprek met minister Bussemaker van Onderwijs. De beide organisaties vinden het belangrijk dat de rekenvaardigheid van studenten omhoog gaat maar voorziet wel knelpunten in het beroepsonderwijs door de invoering van het rekenexamen. Dit meldt de MBO Raad.

In een brief aan de Tweede Kamer stellen de sectorraad MBO en de NRTO daarom randvoorwaarden voor om het rekenonderwijs ook op mbo-instellingen goed vorm te kunnen geven. Willen roc's en andere mbo-scholen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om studenten goed voor te bereiden op de examens dan moeten zij zich ook volledig op het rekenonderwijs kunnen richten, vinden de raden. Er moeten voorwaarden komen die ervoor zorgen dat scholen geen tijd hoeven te verspillen aan “onuitvoerbare administratieve verplichtingen”, zo staat er in de brief. De raden zijn bang dat de maatregelen die de minister nu voor ogen heeft te complex zijn voor veel scholen.

De randvoorwaarden die de raden voorstellen zijn onder meer: voldoende momenten voor het afnemen van het examen, goede regeling van bij- en nascholing van docenten, uitvoerbare regelgeving en een pas op de plaats in het herhaaldelijk aanpassen van administratieve systemen van scholen.

De komende weken gaat de MBO Raad daarom in gesprek met minister Bussemaker en het College voor Toetsen en Examens over deze knelpunten van het rekenexamen voor mbo-scholen. Daarnaast wil de raad zich verdiepen in de mogelijkheden om scholen en docenten te kunnen ondersteunen bij het vormgeven van het rekenonderwijs. De MBO Raad gaat hiervoor in overleg met het Steunpunt Taal & Rekenen mbo.

© Nationale Onderwijsgids