Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Vandaag wordt de omstreden rekentoets besproken in de Tweede Kamer. De PvdA krijgt het flink te verduren van de oppositie. Na lang aarzelen ging de partij gisteren overstag. Door de instemming van de PvdA is er een nu een meerderheid voor het invoeren van de verplichte toets. Tot groot ongenoegen van de oppositiepartijen die mensen dat er geen draagvlak is voor de toets in het onderwijs. Dit meldt de NOS.

Alle partijen zijn het erover eens dat het rekenonderwijs in Nederland verbeterd moet worden. Maar de oppositie vindt, met uitzondering van de PVV, de rekentoets niet het juiste middel om dit te bereiken. Zo is D66 bang dat de rekentoets als enig resultaat zal hebben dat veel jongeren hun diploma niet halen, ook al zijn ze goed in hun vak. 
 
Dit is ook een veelgehoord argument uit het onderwijsveld zelf. De rekentoets zou te talig zijn. Ook wordt volgens critici een rekenniveau van de leerlingen verwacht waaraan zij vaak niet kunnen voldoen doordat zij jarenlang slecht of helemaal geen rekenonderwijs hebben gekregen. Woordvoerder Van Meenen van D66 noemt het debat dan ook de zwartste dag in het onderwijs die hij heeft meegemaakt. 
 
Volgens de tegenstanders heeft de PvdA alleen ingestemd met de plannen “omdat dat moet van de VVD”. Woordvoerster Jadnanansing van de PvdA zegt echter dat jongeren “het recht hebben goed getoetst te worden”. Volgens haar was het voor de partij de doorslag dat er nu direct iets moet gebeuren om het rekenniveau van jongeren te verbeteren. Ook benadrukt zij net als de VVD dat staatssecretaris Dekker onlangs nog versoepelingen heeft aangebracht in de invoering van de toets. Daarbij wijst zij erop dat de toets die meetelt voor het examen pas over een jaar een feit zal zijn. De partij denkt bovendien dat er voldoende voorstanders zijn van de rekentoets in het onderwijs zelf. Volgens de VVD is de toets een pressiemiddel, door de verplichting van de toets zijn er geen excuses meer om geen goed rekenonderwijs te geven.
 
© Nationale Onderwijsgids