Logo_veranderingen_studiefinanciering

Nu het leenstelsel door de Eerste Kamer is goedgekeurd, start het ministerie van Onderwijs een voorlichtingscampagne om scholieren en studenten in te lichten over de veranderingen in de studiefinanciering. Zo ontvangen alle eindexamen kandidaten de komende maand een brief van het ministerie met uitleg. Ook zet het ministerie radiospotjes, social media en een speciale website in om jongeren in te lichten. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Dit weekend was minister Bussemaker al te gast op diverse open dagen van hogescholen in Gelderland en Overijssel. Samen met vertegenwoordigers van de studentenorganisaties LSVb en het ISO en scholierenorganisatie LAKS beantwoordde zij vragen van jongeren over het nieuwe leenstelsel. Hiermee is het begin gemaakt met de voorlichtingscampagne die een aantal maanden gaat duren.

De website www.startstuderen.nl wordt het centrale platform tijdens de campagne. Ook op de website de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunnen (aankomende) studenten een overzicht vinden van alle maatregelen die vanaf augustus 2015 ingaan. De belangrijkste maatregel is dat de basisbeurs wordt afgeschaft en dat student voortaan alleen nog kunnen lenen. De maatregel geldt ook voor studenten die nu al studeren en in augustus aan een master willen beginnen. De aanvullende beurs blijft wel bestaan.

Onderwijsinstellingen en belangenorganisaties van het onderwijs zijn bang dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal belemmeren. Minder mbo'ers zullen ervoor kiezen door te stromen naar het hbo of jongeren besluiten helemaal geen vervolgopleiding te doen. Uit angst voor een hoge schuld na hun afstuderen. De minister beloofde in het debat met de Eerste Kamer er alles aan te doen om een eventuele daling in het aantal aanmeldingen voor het hoger onderwijs tegen te gaan. Ook zal zij laten onderzoeken met welke beweegredenen mbo'ers en scholieren van de havo en het vwo niet doorstromen naar het hoger onderwijs. De minister wil daarbij de kennis van decanen, studieadviseurs en loopbaanbegeleiders uit het mbo inzetten.

© Nationale Onderwijsgids