Logo_koninklijke_landmacht
Op vrijdag 19 december wordt de Van Hornekazerne van de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert ceremonieel gesloten. De kazerne heeft bijna 65 jaar lang dienst gedaan als opleidingsplaats voor de KMS, maar zal eind dit jaar volledig dicht zijn. 

De opleiding tot onderofficier was vanaf begin jaren 50 vorige eeuw gevestigd in Weert. In 2011 besloot het kabinet dat de opleiding verplaatst moest worden naar legerbasis Ermelo, in het kader van bezuinigingen. 

De gemeente Weert heeft tot vorig jaar geprobeerd de sluiting tegen te gaan, maar kon niet voorkomen dat afgelopen oktober de laatste diploma's werden uitgereikt op de KMS in Weert. Inmiddels zijn al enkele onderdelen van de school verhuisd naar Ermelo en voor het eind van het jaar zal de gehele school weg zijn. 

Commandant van de KMS, kolonel Ton Nijkamp, wil de kazerne niet met stille trom verlaten maar nog één keer stilstaan bij het tijdperk waaraan nog lang met warme gevoelens zal worden teruggedacht. In aanwezigheid van genodigden vanuit de gemeente, de provincie en defensie zal de kazerne daarom op 19 december ceremonieel worden gesloten. Tijdens de ceremonie is een prominente rol weggelegd voor het vaandel van de KMS.