ICT-studenten van het mbo geven ouderen cursus in werken met computer of tablet (bron: Samen Online)

Ruim 1600 ouderen hebben sinds 2010 hun eerste digitale stappen gezet dankzij het project Samen Online. Deze speciale computer- of tabletcursus voor senioren wordt gegeven door jongeren die een ICT-opleiding volgen aan het ROC. Inmiddels zijn Samen Online cursussen te vinden op 20 plaatsen in het land Het vernieuwende aan deze aanpak is dat jong en oud, die elkaar in het dagelijks leven nauwelijks tegenkomen, niet alleen leren computeren en lesgeven, maar ook op andere vlakken van elkaar leren. 

In 2010 begonnen de eerste Samen Online computerlessen in Zoetermeer en Amersfoort. De cursisten van gemiddeld 71 jaar en voornamelijk vrouw heeft bij aanvang van de cursus zelden enige ervaring met computers. Drie maanden na afloop van de cursus is 84 procent van de ouderen regelmatig op het internet te vinden en geven ze bijna allemaal aan hun computerangst te hebben overwonnen. Gemiddeld geven de ouderen de cursus een 8.
 
De kracht van een Samen Online cursus zit in de intensiteit (2 tot 3 maal per week), de persoonlijke begeleiding (1 jonge docent op 2 ouderen) en de vele praktijkoefeningen. Maar vooral in het contact tussen jong en oud. De twee leeftijdsgroepen krijgen door het intensieve contact meer zicht op elkaars leven en daardoor ook meer begrip voor elkaar. Na afloop van de cursus zegt de helft van de ouderen en jongeren een positiever beeld te hebben van de andere leeftijdsgroep. 
 
Maar niet alleen de ouderen leren. Ook de jongeren doen dankzij Samen Online nieuwe vaardigheden op die hen later helpen bij hun studie en op de arbeidsmarkt. De ict-studenten leren onder meer presenteren, beter communiceren, klantgericht werken, en aandacht en begrip tonen. Allemaal competenties die zij tijdens hun studie moeten ontwikkelen. Ook leren ze dat zij iets waardevols kunnen betekenen voor een ander, verantwoordelijkheid nemen, leiding geven en, vooral, geduldig zijn. Gemiddeld beoordelen de jongeren de cursus met een 7,3.
 
Het landelijk stimuleringsproject wordt nu afgerond. Voor wie ook een Samen Online cursus wil beginnen, zijn informatie, tips en middelen te vinden op www.samenonlinenederland.nl. Daar is ook een filmpje te zien waarin jonge docenten hun ervaringen delen en kan een inspiratieboekje gedownload worden. Samen Online Nederland is een initiatief van Skanfonds en Stichting DOEN, mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, en uitgevoerd door Xina, projectbureau voor de sociale sector. Samen Online heeft als doel de generatiekloof te verkleinen door middel van computerlessen.
 
© Nationale Onderwijsgids