Kamerlid Marcouch wil radicalisering bestrijden met hulp van imams op scholen

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch pleit voor samenwerking tussen scholen en imams om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. In een opiniestuk in het Parool schrijft Marcouch dat religieuze vorming kinderen weerbaarder maakte tegen kwaadaardige invloeden. Deze week wil hij zijn voorstel ter berde brengen in de Tweede Kamer. Dit meldt het Parool.

Volgens de PvdA'er zijn de meeste geradicaliseerde jongeren bekeerlingen of moslims die het geloof hervonden hebben. Vaak keren zij na een periode van criminaliteit terug naar het geloof. Goede begeleiding en vorming in de islam is dan van belang. “Kinderen die religieus gevormd zijn , zijn weerbaarder tegen invloeden van kwaadaardige religieuze bewegingen.” Door scholen en islamitische leiders samen te brengen zou die religieuze vorming in beter banen geleidt kunnen worden, denkt Marcouch.

“Nu word ik door scholen benaderd omdat ze zich geen raad weten met bepaalde religieuze opmerkingen van hun leerlingen. Een islamitische stichting of imam zou dan kunnen helpen”, licht Marcouch toe. Hij bepleit deze week in de Tweede Kamer zijn voorstel om scholen samen te laten werken met imams. Zij zouden bijvoorbeeld Koranles kunnen geven of op de school kunnen spreken met leerlingen die radicaal gedrag vertonen. Het Kamerlid wil scholen niet verplichten om samen te werken met een imam of andere islamitische leider maar “ze zouden meer kennis van de omgeving van hun kinderen in huis moeten halen”, stelt hij.

© Nationale Onderwijsgids