Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Aankomende woensdag doet minister Bussemaker van Onderwijs de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) aan tijdens haar tour langs het hoger onderwijs in Nederland. Centraal staat de vraag hoe het hoger onderwijs er in de toekomst uit moet komen te zien. De minister zal tijdens haar bezoek aan de HAN met studenten, docenten en bestuurders in gesprek gaan over de doorstroom van het mbo naar het hbo en de universiteit en over de aansluiting op de arbeidsmarkt. Dit meldt de Gelderlander.

De minister bezoekt de komende maanden diverse onderwijsinstellingen om daar te praten over de op handen zijnde veranderingen in het hoger onderwijs. Volgend jaar wordt de prestatiebeurs omgezet in het studievoorschot. Dit nieuwe leenstelsel voor studenten moet geld vrijmaken om het onderwijs kwalitatief beter te maken. Op haar tournee zal Bussemaker met studenten en docenten bespreken hoe dit geld, zo'n één miljard euro, het beste besteed kan worden.

Eerdere bezoeken van Bussemaker aan onderwijsinstellingen hebben al een top vijf opgeleverd van mogelijke bestedingsdoelen. Aan een student en docent van de HAN wordt hu gevraagd om één van de punten op het lijstje te vervangen door een andere.

De gesprekken die Bussemaker met studenten en docenten heeft moeten de basis gaan vormen voor de Strategische Agenda hoger onderwijs, onderzoek en wetenschap. De agenda zal in de zomer van 2015 verschijnen.

© Nationale Onderwijsgids