Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

De SP heeft vragen gesteld in de Tweede Kamer over het schrappen van de zogenoemde Entree-XL opleiding aan het ROC Midden Nederland (MN). Deze mbo-opleiding richt zich op leerlingen die moeilijk kunnen leren. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk behaalt de opleiding goede resultaten maar door nieuwe overheidsregels dreigt de opleiding te verdwijnen. Hij verzoekt minister Bussemaker van Onderwijs ervoor te zorgen dat de opleiding blijft bestaan. Dit meldt RTV Utrecht.

De Entree-XL opleiding aan het ROC MN biedt een mbo-opleiding op niveau 1 in verschillende richtingen, zoals horeca, houtbewerking of logistiek. De leerlingen werken vier dagen in de week bij een leerbedrijf en volgen daarnaast één dag in de week lessen op school in kleine klassen. Ze krijgen extra begeleiding bij het leren. Volgens Jasper van Dijk is de aanpak effectief. Het slagingspercentage is bijna honderd procent, ouders zijn enthousiast en ook de MBO Raad is zeer positief over de entree-opleiding.

Toch overwegen ROC MN en de gemeente Utrecht om de opleiding te schrappen. Van Dijk vindt dat beide partijen hiermee hun verantwoordelijkheid ontlopen en hoopt dat Bussemaker hier een stokje voor zal steken. Eerder dit jaar stelde het Utrechtse SP-raadslid Vincent Wijlhuizen al vragen over het mogelijk verdwijnen van de opleiding. Volgens hem zou dat een ramp betekenen voor de groep kwetsbare jongeren in de regio. “Juist hier krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben en worden ze voorbereid op een volwaardige baan”, aldus Wijlhuizen.

Het opleidingscentrum beloofde eerder dat de Entree-XL opleiding hoe dan ook niet volledig zal verdwijnen. Het komende schooljaar blijft de opleiding in ieder geval nog in de huidige vorm bestaan.

© Nationale Onderwijsgids