Normal_geld1243

Landstede heeft de vrijwillige bijdrage van 25 euro per jaar met ingang van dit schooljaar geschrapt. Leerlingen moesten bijdragen aan een solidariteitsfonds voor studenten en aan zaken als de kerstviering en diplomering. Jongerenorganisatie voor het Beroepsonderwijs (JOB) zette Landstede twee jaar geleden in een zwartboek vanwege de extra schoolkosten. Dit meldt de Stentor. 

De mbo-school heeft besloten de eigen bijdrage te schrappen omdat er klachten binnenkwamen, met name bij het JOB. De school bekostigt nu zelf de posten waarvoor eerder van alle leerlingen een bijdrage van 25 euro werd gevraagd. De belangrijkste grief, zo stelt het JOB, was dat de vrijwillige bijdrage opgenomen was in de onderwijsovereenkomst die leerlingen moeten tekenen. Hoewel leerlingen aan konden geven of ze wel of niet wilden betalen, was de informatievoorziening niet transparant genoeg, aldus het JOB. Landstede heeft dan ook niet alleen de eigen bijdrage geschrapt, ook stelt de school dat ze de manier van communiceren over de overige opleidingskosten 'explicieter en eenduidiger' heeft gemaakt.

Het JOB is blij dat Landstede zich de kritiek aan heeft getrokken. Des te meer omdat er afgelopen jaar maar drie klachten bij het schoolbestuur zelf binnen zijn gekomen. Toch zet voorzitter van het JOB, Michiel Steegers, nog vraagtekens bij andere schoolkosten die in dezelfde onderwijsovereenkomst opgenomen zijn. Volgens hem is niet altijd duidelijk of deze kosten verplicht of vrijwillig door de leerlingen betaald moeten worden. Het gaat daarbij om de kosten voor excursies en van de aanschaf van licenties voor software van bepaalde vakken. 

© Nationale Onderwijsgids