Logo_download

Vorig jaar heeft het ROC Aventus, een mbo-instelling in Apeldoorn, een afwaardering van 16 miljoen euro op haar gebouwen te verwerken gekregen. Het gevolg is dat de instelling bijna 12 procent van haar inkomsten verloor; het exploitatieverlies kwam neer op 9,7 miljoen euro. Het ROC kan financieel een stootje hebben, aldus de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

Het ROC Aventus kwam in 2013 tot de conclusie dat het vastgoed van de instelling voor een te hoge waarde in de boeken stond opgenomen. Het ROC besloot daarom de waarde van twee panden in één keer bij te stellen. Dit hield in dat voor twee van de vier panden een forse verlagen door berekend werd. 
 
In de vaktaal heet dit een 'bijzondere waardevermindering'. Het gebouw aan de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn werd afgewaardeerd met 12,3 miljoen euro. Het pand aan het stationsplein in Zutphen kwam met een waarde die 3,8 miljoen euro lager was weer in de boeken te staan. In totaal bedraagt het waardeverlies bijna één vijfde van de totale waarde van alle gebouwen van de mbo-instelling. Het grote waardeverlies zou onder meer een gevolg zijn van een dalende martkwaarde voor het vastgoed door een toenemend aanbod van vergelijkbare onderwijsgebouwen in de regio, zo staat in de jaarrekening 2013. 
 
Volgens de Algemene Onderwijsbond kan het ROC Aventus echter wel tegen een financieel stootje. Na de afwaardering beslaat volgens de bond het totale vermogen van de instelling nog steeds voor bijna de helft uit eigen vermogen (46 %). 
 
© Nationale Onderwijsgids