Eerste lichting wijkverpleeghulpen krijgt diploma Academile ROCvA

Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam reikte op MBO College West van het ROC van Amsterdam persoonlijk de eerste diploma’s van Academile uit. In nauwe samenwerking met thuiszorgorganisaties worden studenten hier opgeleid tot wijkverpleeghulp. Dankzij de nieuwe wijkverpleeghulp zien cliënten van de thuishulp straks nog maar één gezicht voor eenvoudige verzorging, begeleiding én huishouden. 

Alleen een hulp voor het huishouden is in de praktijk voor veel patiënten niet voldoende. Dikwijls hebben ze meer zorg nodig en dat betekent meer zorgverleners over de vloer. De nieuwe wijkverpleeghulp doet het huishouden en kleine zorgtaken; een opluchting voor de patiënt en een verlichting voor speciale zorgverleners. Academile is opgericht om dit te realiseren.

De Thuiszorgorganisatie Emile en het ROC van Amsterdam hebben in nauwe samenwerking met Buurtzorg en Cineville het interne opleidingstraject voor Wijkverpleeghulp ontwikkeld. Het praktijkonderdeel van de opleiding bestaat uit opdrachten die de studenten bij cliënten thuis doen en twee intensieve praktijkdagen op het ROC van Amsterdam.

De studenten halen het mbo-diploma Verzorgende C op niveau 2 en mogen zich wijkverpleeghulp noemen. Dit houdt in dat zij naast de huishoudelijke taken ook speciale zorghandelingen verrichten, zoals het bedienen van beademingsapparaat of tillift. De wijkverpleeghulpen kunnen breed ingezet worden en ze werken op vaste adressen.

© Nationale Onderwijsgids