Normal_spaarvarken_sparen_geld
Het aantal studenten met financiële problemen is de afgelopen tien jaar flink gedaald. Waar tien jaar geleden nog 23 procent van de studenten met moeite de rekeningen kon betalen, heeft nu nog maar 15 procent van de studenten dit probleem. De studenten zijn vooral minder geld uit gaan geven. Dit blijkt uit de Nationale StudentenMonitor; de jaarlijkse enquête in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, onder meer dan 13.000 studenten. Dit meldt Sp!ts. 
 
Dit jaar gaf een recordaantal van 63 procent van de studenten aan geen enkele financiële moeilijkheden te ondervinden. Tien jaar geleden was dit nog 44 procent. Deze verandering blijkt vooral te komen doordat de studenten minder geld uit zijn gaan geven. De grootste kostenpost is de kamerhuur. Gemiddeld wordt hier 242 euro aan uitgegeven. Eten, andere levensmiddelen en kleding zijn daarna het duurst. Ontspanning, sport en uitgaan kosten de gemiddelde student slechts 53 euro per maand.
 
Studenten zijn de afgelopen jaren niet meer gaan verdienen. Gemiddeld komt er 600 euro per maand binnen, afkomstig van ouders, de basisbeurs en een baantje. Veel studenten werken, maar het aantal uren nam eerder af dan toe. Een substantieel deel van de studenten leent daarnaast geld bij. Tweederde van de studenten hebben tijdens hun gehele studietijd weleens geld geleend. De kosten voor collegegeld en studiemiddelen zijn niet meegenomen in de berekeningen van de monitor omdat deze kosten voor een belangrijk deel rechtstreeks door de ouders worden betaald. 
 
"Er is sprake van een nieuwe zakelijkheid onder studenten”, ziet onderzoeker Anja van de Broek, van Researchned. "Het is zeker niet zo dat studenten geld over hebben, studeren is ook duurder geworden. Ze weten steeds beter wat hun kosten zijn en sprokkelen hun geld uit verschillende bronnen bij elkaar. Omdat ze hier bewust mee omgaan, ervaren ze ook minder vaak problemen bij het betalen van de rekeningen.”
 
© Nationale Onderwijsgids