Normal_leerling_koken

Ruim de helft van de deelnemers aan de Startersbeurs, een werkervaringsregeling van gemeenten, vindt betaald werk. Ruim eenderde van de deelnemers krijgt een contract bij het leerbedrijf zelf. Dat blijkt uit een eerste wetenschappelijke evaluatie van de Startersbeurs door Tilburg University. Het onderzoek werd op dinsdag 23 september gepresenteerd in Tilburg in het kader van de Werkweek Jeugdwerkloosheid. 

In april 2013 is de Startersbeurs gelanceerd in de gemeente Tilburg: een werkervaringsregeling gedurende zes maanden voor werkzoekende jongeren. Het instrument heeft vervolgens een snelle groei doorgemaakt. Inmiddels staat het aantal deelnemers op ruim 1500 jongeren in 150 deelnemende gemeenten. Gebaseerd op de ervaringen van 258 deelnemers is een eerste wetenschappelijke evaluatie van de Startersbeurs uitgevoerd door onderzoeksinstituut ReflecT van Tilburg University.
 
Het onderzoek laat zien dat meer dan de helft (52%) van de deelnemers aan de Startersbeurs betaald werk heeft gevonden tijdens het traject of binnen een maand na afronding van de Startersbeurs. Ruim een derde (37%) van de deelnemers die werk vindt, krijgt een contract  aangeboden bij het leerbedrijf zelf. Gevraagd naar de mate waarin het gevonden werk aansluit bij de opleidingsrichting geeft 60% aan dat hier sprake is van een goede aansluiting. Ruim driekwart (77%) van de deelnemers geeft aan dat het werk past bij het niveau van hun opleiding.
 
Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, over de Startersbeurs:"Een deel van de jeugdwerkloosheid wordt veroorzaakt door een mismatch op de arbeidsmarkt. Sommige gediplomeerde jongeren beheersen nog niet de vaardigheden die werkgevers van hun werknemers vragen. Gelukkig zijn er bedrijven die met inzet van een instrument als de Startersbeurs willen investeren in de doorontwikkeling [of verdere ontwikkeling] van jongeren. Dat werkt. Meer dan de helft van de jongeren vindt na de Startersbeurs een baan."
 
© Nationale Onderwijsgids