Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Vandaag lanceert Samenwerkend Toezicht Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid een website met informatie over leerplichtige jongeren die thuis zitten. De website biedt een praktische handleiding voor professionals die geconfronteerd worden met de problematiek van deze jongeren.

Bij deze 'thuiszitters' gaat het doorgaans om kwetsbare kinderen, complexe problemen en een vaak langdurige zoektocht naar passend onderwijs en zorg. Voor de aanpak van deze problematiek bestaat niet één beproefd recept; wel zijn er bepaalde acties die de kans op succes vergroten.

Met de invoering van de Wet passend onderwijs op 1 augustus 2014 en de decentralisatie van jeugdzorg en AWBZ naar gemeenten per 1 januari 2015 krijgen gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs de mogelijkheden om voor alle kinderen en jongeren het recht op onderwijs te realiseren. Voor de professionals binnen de betrokken organisaties is het van belang te weten hoe deze jongeren kunnen helpen weer naar school te gaan.

De samenwerkende jeugdinspecties onderzochten in 2013 bij drie samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee en in Nijmegen en Zwolle welke factoren een rol spelen bij het succesvol oplossen van problemen van thuiszitters. Op grond van het onderzoek werden informatie, inzichten, praktijkvoorbeelden en tips samengebracht in de website reikthuiszittersdehand.nl. In zeven thema's wordt de problematiek uiteengezet, zoals aansluiting vinden bij jongeren, signaleren, eigen kracht en motivatie, partnerschap met de ouders en het integreren van zorg en onderwijs. De thema's zijn niet los van elkaar te zien en versterken elkaar.

© Nationale Onderwijsgids