Normal_14108708520010_1

(Novum) - De Nederlandse economie toont zich veerkrachtig, maar tegelijkertijd is het economisch herstel broos. Om die reden moet de regering blijven werken aan herstel en groei van de economie en werkgelegenheid, zo zei koning Willem-Alexander daarom dinsdag in de troonrede. Concreet betekent dit inzet op scholing en begeleiding van werk naar werk.

"Het is hoopgevend dat, na een aantal jaren van krimp en stijgende werkloosheid, ons land voorzichtig weer de weg omhoog vindt", zei Willem-Alexander. "Het overheidstekort daalt in 2015 naar verwachting tot 2,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarom zijn geen nieuwe bezuinigingen nodig."

Maar de koning wees er ook op dat het herstel pril is en 'afhankelijk van economische ontwikkelingen in de rest van de wereld, vooral in belangrijke partnerlanden in de Europese Unie'. "In Europees verband blijft de regering zich inzetten voor versterking van de interne markt en voor begrotingsdiscipline en structuurversterkende maatregelen binnen de lidstaten. Dit zijn basisvoorwaarden voor een sterke Europese economie."

Ook benadrukte de koning dat het grootste zorgpunt van de regering de nog altijd hoge werkloosheid is. Daar ligt voor de regering de allerhoogste prioriteit. Mensen die hun baan verliezen of dreigen te verliezen, krijgen zo veel mogelijk middelen aangereikt om aan de slag te blijven of een nieuwe baan te vinden."

Concreet betekent dit dat het kabinet samen met de onderwijssector inzet op scholing en begeleiding van werk naar werk. "Een extra maatregel die op korte termijn effect kan hebben, is verruiming van de mogelijkheden om tijdelijk te werken of een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering", zo maakte Willem-Alexander bekend.

Ook wordt meer werk gemaakt van de aanpak van 'onnodige regels die ondernemers en particulieren in de weg zitten'. Werkgelegenheid staat ook voorop in de herziening van het belastingstelsel. "Voor de langere termijn werkt de regering aan een herziening van het belastingstelsel. De doelstelling is tweeledig: een forse vereenvoudiging en het stimuleren van werkgelegenheid."