Normal_lezen_kinderen435

Voorlezen, een symposium, de opening van het Taalhuis en speciale placemats over laaggeletterdheid. Een greep uit de activiteiten en producten die in Arnhem worden georganiseerd en gepresenteerd tijdens de Week van de Alfabetsering die dit jaar plaatsvindt van 8 tot en met 14 september. Dit meldt de gemeente Arnhem.

Wethouder Hans Giesing: “Dat 1 op de 9 Arnhemmers niet kan lezen of schrijven vind ik zorgelijk. Het zijn immers vaardigheden die onontbeerlijk zijn om mee te kunnen doen in de huidige informatie- en communicatiesamenleving. Met de Week van de Alfabetisering krijgt dit vraagstuk extra aandacht. Een prima initiatief dus.”
 
Activiteiten
  • Dinsdag 9 september om 8.45 uur leest onderwijswethouder Hans Giesing voor aan leerlingen van de Heijenoordschool. Ook diverse gemeenteraadsleden zullen deze week voorlezen op scholen of andere locaties. 
  • Donderdag 11 september om 10.30 uur wordt in De Bibliotheek in Rozet het Taalhuis geopend. Een samenwerking tussen de bibliotheek en diverse leden van het Bondgenootschap Geletterdheid Regio Arnhem waarbij iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren lezen of schrijven of digitaal vaardiger wil worden welkom is
  • Donderdag 11 september om 15.00 uur organiseert de gemeente samen met ROC Rijn IJssel een bijeenkomst over laaggeletterdheid. In de Stadsvilla van Park Sonsbeek vertellen o.a. taalambassadeurs (mensen die zelf laaggeletterd zijn geweest) over hun ervaringen. Ook worden tips uitgewisseld hoe individuen of organisaties kunnen bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid. 
  • Er worden door de gemeente zogenaamde placemats verstuurd naar voetbalverenigingen en zwembaden De Grote Koppel en Valkenhuizen waarmee op een laagdrempelige wijze aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. De placemat is een initiatief van Zorgbelang Gelderland in samenwerking met Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering. 
Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.tijdvoortaal.nl
 
© Nationale Onderwijsgids