Minister Bussemaker op bezoek bij mbo (foto:archief)

Vandaag maakte minister Bussemaker van Onderwijs bekend welke aanvragen zijn gehonoreerd voor subsidie voor de eerste tranche van het Regionaal investeringsfonds mbo. Ze deed dit tijdens een bezoek aan het Centrum voor Gezondheidstechniek in Utrecht. De bewindsvrouw kondigde het fonds vorig jaar aan als onderdeel van het Techniekpact. Het investeringsfonds moet mbo-scholen en bedrijfsleven stimuleren samen in en met de regio te investeren in onderwijs waar studenten leren werken met moderne materialen en technieken op school, zodat zij beter worden voorbereid op de toekomstige praktijk.

Minister Bussemaker is verheugd over de grote belangstelling voor het fonds: “Willen we dat onze mbo-studenten straks goed beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt, dan moeten we zorgen dat de plek waar zij onderwijs krijgen zoveel mogelijk lijkt op hun toekomstige werkvloer. Dat zij tijdens hun opleiding leren werken met de nieuwste apparatuur. Daarvoor zijn vaak flinke investeringen nodig, die zonder hulp van het regionaal bedrijfsleven niet mogelijk zijn. Als het gaat om voldoende goede vakmensen dan is dat een gedeelde verantwoordelijkheid, die vraagt om een gezamenlijke investering van onderwijs, ondernemers regionale overheden en rijksoverheid,” aldus de minister.

De aanvragen zijn ingediend door samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven, zorg- en welzijnsinstellingen, aangevuld met gemeenten, provincies, vmbo-scholen en hogescholen. Een onafhankelijke commissie heeft de voorstellen beoordeeld op criteria als aansluiting onderwijs arbeidsmarkt, uitvoerbaarheid en duurzaamheid van het samenwerkingsverband. Van de 33 aanvragen zijn er 18 gehonoreerd.

Met het Regionaal investeringsfonds mbo stelt Bussemaker in vier jaar tijd in totaal 100 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve samenwerking in het beroepsonderwijs. Voorwaarde is dat de subsidie door regionale overheden en het bedrijfsleven wordt aangevuld met twee derde cofinanciering. Totaal komt er daarmee straks 300 miljoen euro beschikbaar voor betere aansluiting van het beroepsonderwijs op de praktijk. De volgende aanvraagperiode is in januari 2015.

© Nationale Onderwijsgids