Ondertekening instellingsdocemuent lectoraat Sportpedagogiek (foto: Henry Dijkman)

Bij het Kenniscentrum Bewegen en Educatie van hogeschool Windesheim in Zwolle gaat 1 september een nieuw lectoraat van start. In het lectoraat Sportpedagogiek zal de nadruk liggen op het creëren van een pedagogisch verantwoord en veilig sportklimaat. Windesheim werkt daarin samen met andere sportopleidingen in het hbo en mbo en gemeenten. Het initiatief komt van sportorganisatie NOC*NSF.

Zo'n 10 miljoen Nederlanders doen aan sport. Sporten doe je voor je plezier en het draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Helaas komt het voor dat er op en rond het veld incidenten zijn, zoals (seksuele) intimidatie, agressie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Hoe kunnen sporttrainers, coaches, sportbuurtwerkers en leraren lichamelijke opvoeding er samen voor zorgen dat er een veiligere sportomgeving ontstaat? En hoe kunnen incidenten worden teruggedrongen of voorkomen? Hierover buigt het nieuwe lectoraat zich de komende jaren.

Een veilig sportklimaat creëren vraagt om maatschappelijke bewustwording en brede samenwerking met vele partijen. In het lectoraat Sportpedagogiek, in het bijzonder veilig sportklimaat  participeren daarom naast initiatiefnemer NOC*NSF de zes Nederlandse academies voor lichamelijke opvoeding (ALO) van Windesheim, De Haagse Hogeschool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hanzehogeschool, Fontys en Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast leveren CIOS Nederland, Landstede Sportopleidingen en de gemeenten Arnhem, Rotterdam en Zwolle een bijdrage.

De formele ondertekening voor het instellen van het lectoraat vond zondag 24 augustus plaats in het IJsseldelta stadion, voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Vitesse. De locatie is bewust gekozen, omdat PEC Zwolle waarde hecht aan een veilig sportklimaat en de ambities van het lectoraat ondersteunt. Ook zijn Windesheim en PEC Zwolle partners door samen te werken aan waardevolle regionale sportieve, maatschappelijke en economische initiatieven.

© Nationale Onderwijsgids