Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

De vraag van bedrijven naar stagiaires is dit jaar flink toegenomen. Vooral stagiaires van het hbo zijn zeer in trek. Dat zou blijken uit het Nationaal Stage Onderzoek van vacaturesite Stageplaza, zo meldt BNR Nieuwsradio.

Volgens Rob Kriegman, directeur van Stageplaza, is de sterke stijging opmerkelijk. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vacatures voor stagiaires met twintig procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Kriegman denkt dat dit vooral ligt aan de tevredenheid van bedrijven over de studenten. “Ze zien dat ze geel veel werk doen en dat er slimme dingen worden gedaan kunnen worden. Zoals social media of klanttevredenheidsonderzoeken.”

Volgens Kriegman doen bedrijven die nog op zoek zijn naar een stagewerker er goed aan haast te maken. Uit het onderzoek van de vacaturesite blijkt namelijk dat tachtig procent van de studenten al een stageplek heeft gevonden. “Terwijl 45 procent van de bedrijven bij ons aangeeft dat ze nog snel een stagiair moeten gaan regelen.”

Overigens geldt dit goede nieuws voornamelijk voor studenten van het hbo. Voor mbo'ers blijft het nog altijd heel moeilijk om een stageplaats te vinden. “Een hardnekkig probleem”, aldus Kriegman, dat volgens hem vooral veroorzaakt wordt doordat veel mbo-stagiaires (van de beroepsopleidende leerweg, bbl) het minimum jeugdloon krijgen. Hbo'ers krijgen daarentegen een stagevergoeding van 300,- tot 350,- euro.

© Nationale Onderwijsgids