Logo_logo_summa_college_eindhoven

Nog te veel jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) kunnen moeilijk aan een mbo-opleiding beginnen. Doordat het vmbo-diploma volgens de nieuwe wetgeving verplicht is, dreigt er een groep kwetsbare jongeren niet meer te kunnen instromen in het middelbare beroepsonderwijs. Als het aan Onderwijsmanager Monique van der Kleijn van het ROC Summa College in Eindhoven ligt komt daar direct een einde aan. Zij is verantwoordelijk voor het aannamebeleid van de school en wil onder het motto ‘Haal het beste uit je zelf’ volop kansen bieden aan VSO- leerlingen die een MBO-opleiding op niveau 2 willen volgen. Dit meldt het IVIO-examenbureau.

In het actieplan ‘Focus op vakmanschap’ van minister Bussemaker van Onderwijs mogen leerlingen zonder benodigd diploma alleen nog maar mogen instromen op MBO-niveau 1. Daardoor dreigen kwetsbare VSO-leerlingen zonder diploma tussen wal en schip te belanden. “Als groot regionaal ROC weten we dat op het VSO leerlingen zitten op alle niveaus. Van assistent tot havist”, zegt Van der Kleijn. “Plaats je een vmbo-t leerling op niveau 1 dan wordt werkelijk niemand daar beter van”.

Een projectteam van de school heeft daarom het toelatingsonderzoek voor studenten zonder benodigd diploma onder de loep genomen. Bij de aanname van nieuwe studenten kijkt de school nu ook naar de motivatie van de leerling, de aanbevelingen van de VSO-school en het cognitieve niveau van de leerling. Voor dit laatste gebruikt de school certificaten van het Instituut voor Individuele Ontwikkeling (IVIO).

Bij het IVIO-examenbureau kunnen leerlingen per vak op hun eigen niveau examen doen. Dus een leerling kan het examen Nederlands bijvoorbeeld op niveau 4 maken en Biologie op niveau 2. Van der Kleijn: "Uit onze gesprekken met VSO-scholen uit de regio bleek dat verreweg de meeste de IVIO-examens gebruiken. Daarom vragen we daar nu specifiek naar op onze website.”  Met de IVIO-certificaten worden de vaardigheden van de VSO-leerling aangetoond, waardoor zij ook zonder VMBO-diploma een MBO-opleiding op niveau 2 of hoger kunnen volgen.

De IVIO-Examens worden op de VSO-school zelf afgenomen, zodat de leerling zo min mogelijk stress heeft. Om de studenten goed voor te bereiden kan vooraf geoefend worden met proefexamens. Het slagingspercentage is daardoor hoog. Van der Kleijn: “De IVIO-examens hebben zich wat ons betreft bewezen. Uiteraard zijn ze door de overheid goedgekeurd, maar ook in de praktijk merken we dat ze het niveau van een leerling goed weergeven.”

© Nationale Onderwijsgids