Normal_mother-99744_640
Steeds meer studenten hebben een kind. De Dienst Uitvoering Onderwijs betaalde vorig jaar aan ruim 13.500 studenten extra studiefinanciering omdat zij naast hun studie voor een kind van onder de 12 jaar moesten zorgen. Tweederde van de aanvragen werd door mbo'ers gedaan. Dit schrijft Metro na navraag bij de DUO.  
 
In 2013 vroegen meer dan 11.000 studenten een eenoudertoeslag aan bovenop hun studiefinanciering. Ruim 2.500 studenten vroegen daarnaast een partnertoeslag aan. Deze toeslag is bedoeld voor mensen die samenwonen en een kind verzorgen. Veel van de studenten met de jonge kinderen komen uit het mbo. Zij zijn goed voor tweederde van de aanvragen. Op de universiteit gaat het om slechts een paar honderd studenten die een jong kind hadden. 
 
In werkelijkheid hebben waarschijnlijk nog meer studenten een kind. De cijfers van de DUO tellen namelijk geen deeltijdstudenten mee omdat zij geen toeslag aan kunnen vragen. Ook zou er bij veel studenten niet bekend zijn dat zij aanspraak kunnen maken op ondersteuning. Het aantal studenten dat wél van deze (financiële) ondersteuning gebruik maakt of denkt deze nodig te hebben, is echter de afgelopen jaren fors toegenomen. Dit komt onder meer omdat jongeren in de bijstand al een aantal jaar kunnen worden verplicht om een opleiding te gaan volgen. Sinds 2012 geldt dit ook voor alleenstaande moeders.
 
Om de groeiende groep alleenstaande moeders tegemoet te komen is besloten om met de invoering van het leenstelsel voor hbo en wo-studenten de eenoudertoeslag een gift te laten blijven. Deze wordt dus in de toekomst kwijtgescholden als de studenten binnen 10 jaar een diploma haalt. Mbo'ers blijven gewoon recht houden op de basisbeurs en voor hen verandert er dus niets. Toch blijft studeren met een kind een hele opgave, aldus Annemieke de Jong van de Stichting Steunpunt Studerende Moeders. "Zowel in praktische zin als financiële zin want ondanks de eenoudertoeslag ontvangen zij nog altijd minder dan de bijstand. Dat geldt zeker voor al die moeders die nu naar het mbo moeten." 
 
© Nationale Onderwijsgids