Normal_studie_boeken_keuze

Studenten van een mbo-opleiding zijn goede onderhandelaars. Bij de aankoop van tweedehands studieboeken onderhandelen zij het grootste percentage van de prijs af. Ze kopen hun boeken voor 20 procent minder dan de vraagprijs. Dit meldt tweedehands studieboekensite Bookmatch naar aanleiding van onderzoek onder gebruikers van de site. 

Hbo'ers zijn het minst goed in het onderhandelen over de prijs van hun studieboeken. Zij betalen 17,3 procent minder dan de vraagprijs. Universitaire studenten krijgen gemiddeld 18 procent van de prijs af. Daarbij lukt het studenten van bètastudies beter om de prijs omlaag te krijgen (21 procent) dan alfastudenten (17 procent).
 
Drie van de vier mannelijke studenten onderhandelt over de prijs van tweedehands studieboeken. Zij betalen gemiddeld 19 minder dan de vraagprijs. Vrouwen onderhandelen iets vaker; 83 procent van alle studentes probeert de prijs omlaag te krijgen. Gemiddeld betalen zij 17,5 procent minder voor hun boeken. 
 
Op zondag worden de beste onderhandelingsresultaten bereikt; de prijs gaat dan gemiddeld met 20 procent omlaag. Zaterdag is de duurste dag, de prijs zakt dan maar 15,8 procent. Studenten zijn in het begin van de week meer geneigd zijn te onderhandelen. De beste onderhandelaars kwamen daarnaast uit het zuiden van het land (18,6 procent) en de slechtste uit het westen (16,9 procent). Het NIBUD heeft berekend dat studenten gemiddeld 84 euro per maand kwijt zijn aan studieboeken. 
 
© Nationale Onderwijsgids