Normal_geld35

Stichting Weet Wat Je Besteedt organiseert vandaag in Leiden workshops die de financiële zelfredzaamheid van eerstejaarsstudenten helpen vergroten. De workshops heeft Starters Helpen Starters. De Stichting heeft alvast wat tips op een rijtje gezet. Dit meldt Sp!ts. 

De stichting raadt de eerstejaarsstudenten aan een overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven. Zo weet de student precies hoeveel geld hij of zij overhoudt en of ze extra nodig hebben. Wanneer studenten op kamers gaan, wordt ze aangeraden om te controleren of ze niet te veel betalen. Dit kan bijvoorbeeld op huurprijscheck.nl. Ook is het handig als ze nagaan of ze recht hebben op huurtoeslag. Wanneer de eerstejaars een inboedel nodig heeft voor zijn nieuwe kamer dan raadt de stichting ze aan niet alles spik-splinternieuw te kopen maar de alternatieven te bekijken. Hetzelfde geldt voor studieboeken; in plaats van nieuwe schaf tweedehands boeken aan of kijk of de bibliotheek ze ook heeft. 
 
Om veel ellende te voorkomen geeft de stichting het advies een inboedelverzekering af te sluiten als deze niet al bij de huur in is begrepen. Er wordt in studentenhuizen regelmatig ingebroken en een inboedelverzekering kost maar een paar euro per maand. Studenten kunnen veel korting krijgen met hun studentenkaart. De stichting raadt studenten aan hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Op studentenkorting.nl kunnen ze zien waar ze allemaal korting op kunnen krijgen. Ook hebben studenten recht op meerdere toeslagen en tegemoetkomingen. Daarbij is het belangrijk dat de eerstejaars weten dat ze hier zelf achteraan moeten gaan. Ze komen vaak in aanmerking voor een basisbeurs, studentenreisproduct en wellicht een aanvullende beurs van de DUO. Meerjarige studenten komen misschien in aanmerking voor zorgtoeslag. Een eigen voordeur betekent dat huurtoeslag misschien een mogelijkheid is. Daarnaast kunnen werkende studenten misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. De Stichting adviseert hen aangifte te doen. 
 
Voor meer informatie klik hier.
 
© Nationale Onderwijsgids