Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

In de financiële sector zullen de komende vijf jaar nog zeker 15000 banen verloren gaan. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek in samenwerking met onderwijs en vakorganisaties. Het gaat dan vooral om banen voor mbo'ers. Dit meldt Trouw.

De toenemende automatisering en technologische ontwikkelingen zijn debet aan het dreigende banenverlies. Digitale systemen zoals smartphone apps en internetbankieren nemen steeds meer werk uit handen van werknemers. Deze ontwikkeling houdt voorlopig nog niet op, voorspelt het UWV in een gisteren gepubliceerd rapport. De verdere automatisering betekent een bedreiging voor zeker vijftien procent van de werkgelegenheid in de branche.

Op hoger niveau komt er juist werk bij. De behoefte neemt toe aan mensen die overweg kunnen met 'big data' en in staat zijn risico's in kaart te brengen. Dat zijn werknemers zoals web-ontwikkelaars, analysten, toezichthouders, veiligheidsexperts en softwarespecialisten. Deze functies vereisen al snel een opleiding aan een hbo of universiteit.

Door deze ontwikkelingen ontstaat een zogenoemd zandlopermodel in de branche. Laagopgeleid werk zoals schoonmaak of kantine is te duur of moeilijk om te automatiseren. De vraag naar hoogopgeleiden neemt toe. De middenklasse, met een diploma mbo-1 tot en met -4,  valt er tussenuit. Tussen 1998 en 2010 daalde de werkgelegenheid in de middengroep met ongeveer vijf procent terwijl in de andere lagen een stijging te zien was.

© Nationale Onderwijsgids