Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_

Ongeveer duizend verpleegkundigen van het Medisch Spectrum Twente (MST) ziekenhuis hebben de rekentoets gemaakt, sinds deze in 2013 verplicht werd gesteld. Ongeveer dertig procent haalt de toets niet in een keer en moet een herkansing maken. Dat meldt Tubantia.

Sinds vorig jaar moeten alle verpleegkundigen met een mbo 4- of hbo-opleiding een rekentoets afleggen. Een landelijk eenduidige norm voor het vereiste niveau waaraan het personeel moet voldoen, ontbreekt echter. De meeste ziekenhuizen gebruiken een methode van toetsontwikkelaar Cito maar het ziekenhuis mag de toets zelf samenstellen en de slagingsnorm bepalen. Het slagingspercentage wordt vervolgens opgenomen in de kwaliteitskaart waarin staat hoe goed het ziekenhuis presteert.

Bij het MST moeten drie op de tien verpleegkundigen de toets overdoen. Na een mislukte tweede of derde poging krijgt de werknemer bijscholing, net zolang totdat hij of zo wel slaagt.  “Daar zijn geen verder consequenties aan verbonden”, zegt een woordvoerster. “Wij helpen mensen net zo lang tot ze het wel halen”. Volgens de woordvoerster zullen gebrekkige rekenvaardigheden van een verpleegkundige niet leiden tot acute problemen op de werkvloer. Volgens het beleid van het ziekenhuis moet elke berekening door twee medewerkers worden gedaan.

© Nationale Onderwijsgids