Normal_bouwvakker_helm_bouw

In het actieplan studentenhuisvesting spraken sociale studentenhuisvesters af dat in 2016 16.000 extra studentenwoningen zijn gerealiseerd. Tot op heden zijn ongeveer 8.100 woningen opgeleverd. Samen met de 3.800 woningen in aanbouw en 4.400 woningen in voorbereiding, zal het afgesproken aantal van 16.000 extra studentenwoningen zelfs worden overschreden. Dit blijkt uit cijfers van Kences, die minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Kwantitatief tekort neemt af
Niet alleen de sociale huisvesters realiseren extra studentenwoningen, ook commerciële marktpartijen en (buitenlandse) investeerders maken werk van huisvesting voor studenten. Hierdoor zal het tekort aan studentenhuisvesting verder afnemen. Het verschil tussen vraag en aanbod is op dit moment nog het grootst in Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Ede en Nijmegen.
 
Kantoortransformaties
Op diverse locaties in Nederland worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd naar studentenwoningen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Acta Amsterdam (460 eenheden), Studenthotel Amsterdam en Rotterdam (950), Campus Diemen Zuid (936) en het voormalig Provinciehuis Utrecht (660).
 
Progressie
Alle partijen, die het actieplan hebben ondertekend, hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan het realiseren van extra studentenwoningen. Daarnaast zijn duidelijkheid in wet- en regelgeving, een aantrekkende economie en toegenomen interesse van (buitenlandse) investeerders in de Nederlandse woningmarkt de motor achter de toename.
 
© Nationale Onderwijsgids