Normal_sloop_gebouw_bouw_rutger_jan_3626

Door een 'stille bezuiniging' zullen volgend jaar bijna 800 van de 1200 werkplekken verdwijnen bij de Kenniscentra Beroepsonderwijs. Nederland telt zeventien kenniscentra voor het mbo. De activiteiten van deze centra worden overgeheveld naar één organisatie; de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit meldt de Volkskrant.

De kenniscentra zorgen per sector in het beroepsonderwijs voor een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Zo zijn de centra verantwoordelijk voor het werven, erkennen en ondersteunen van leerbedrijven. Ook houden ze de kwaliteit van het onderwijs in het mbo in de gaten. Al deze taken gaan in augustus volgend jaar over naar de SBB omdat één organisatie efficiënter is, aldus een woordvoerder van minister Bussemaker van Onderwijs.

De ondernemingsraden van de kenniscentra zijn boos over de bezuinigingen en de onzekerheid waarin veel werknemers nu verkeren. “Omdat de bezuiniging per 1 januari ingaat, moeten de meeste kenniscentra dan al medewerkers ontslaan, terwijl het werk pas in augustus overgaat”, zegt woordvoerster Lisette van Weeren, die deze manier van reorganiseren als “amateuristisch” bestempeld.

“Het is een ruige bezuiniging”, zegt ook voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad, “en vooral een politieke keuze. Maar er zijn zeker kansen. Scholen moeten meer werk gaan maken van de begeleiding van leerlingen en leerbedrijven. Daar krijgen ze geld voor. Over twee, drie jaar weten we of dat ook helemaal is gelukt.”

Ingen Molenaar van het kenniscentrum SH&M voor de hout- en meubelindustrie gelooft er niet in: “Er wordt ingezet op het vergroten van het vakmanschap, terwijl er fors wordt bezuinigd. Ik maak me zorgen over deze bizarre tegenstelling.”

© Nationale Onderwijsgids