Normal_vakcollege_vmbo_mbo

De MBO Raad staat positief tegenover de hervormingen die minister Bussemaker wil doorvoeren in het middelbaar beroepsonderwijs. De inzet op excellentie en het organiseren van kleinschalig onderwijs met meer samenwerking tussen scholen zijn onderwerpen die volgens voorzitter Jan van Zijl ook bij de raad hoog op de agenda staan.

Al enkele jaren werkt het mbo aan het actieplan 'Focus op vakmanschap'. De MBO Raad ziet de nieuwe hervormingen als een logische aanvulling op dit verbetertraject. Van der Zijl hoopt wel dat mbo-scholen de tijd en ruimte krijgen om dit traject eerst af te ronden. “De invoering van zoveel verschillende maatregelen tegelijk vraagt veel van de scholen. En tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open.”

Van der Zijl is ook blij dat de minister stevig inzet op de kwaliteit van de examinering. “Ook bij de mbo-scholen leeft het besef dat deze kwaliteit gebaat is bij meer standaardisatie van de examens. Inmiddels zijn we binnen de MBO Raad hard aan de slag om hier aanzienlijk meer werk van te maken in combinatie met de introductie van nieuwe kwalificaties vanaf 2015.”

Bussemaker wil meer differentiatie aanbrengen in beroepsonderwijs en studenten meer uitdagen. Daarvoor wil de vier niveaus binnen het mbo anders gaan benoemen. Zo moeten de praktijkgericht niveaus 2 en 3 'middelbaar vakonderwijs' gaan heten. De MBO Raad dringt al langer aan op differentiatie in het mbo maar waarschuwt wel dat er goed gekeken moet worden naar de 'merkbeleving'. “Helaas is het imago van de onderkant van het mbo het imago geworden van het hele mbo”, zegt Van der Zijl. “Het mbo is nu voor menigeen een onherkenbaar geheel.”
 
© Nationale Onderwijsgids