Normal_leger

Als opwarmertje voor '200 jaar Koninklijke Landmacht' morgen, bezocht de landmacht gisteren bijna 300 scholen. Militairen trokken door het hele land om leerlingen te laten ‘Praten met soldaten’. “De kinderen zijn supergeïnteresseerd en vragen er echt op los”, aldus groep 8 juf Marije van Riet van basisschool Ridderhof in Utrecht.

Projectofficier majoor Erik Jan Onderstal: “Het is bijzonder dat ze zo doorvragen. Ze willen weten hoe mijn eigen kinderen reageren als ik op uitzending moet en wat ik allemaal heb meegemaakt. Zulke vragen verwacht je niet.” Volgens Onderstal zijn deze bezoeken perfect om te laten zien waar de landmacht voor staat. “Door de games, films en andere media hebben mensen vaak een verkeerd beeld. Wij laten zien dat onze krijgsmacht er is voor vrede en veiligheid in de wereld.”

Van uitrusting tot krachtbronnen
Terwijl er op de basisscholen gesprekken waren over onder meer uitrustingen, gingen ze op MBO-scholen dieper in op het materieel. Michel van den Berg, leerling van de School voor Techniek in Leusden: “Op onze werkplek in Barneveld konden we kijken in een motor van een Fennek pantserwagen. Echt totaal anders dan een normale automotor. Daarnaast is het ook tof te weten dat je de functies van technicus en militair kunt combineren.”