Huiswerkverblijf Roemenie (foto: Noorderpoort.nl)

Vandaag vertrekken leerlingen van het Noorderpoort uit Groningen naar Roemenië om samen met medewerkers van Leonardo da Vinci, Stichting Actie Roemenië en Stichting Lamp een huiswerkinstituut in Tichendeal te bouwen.

In het dorpje heerst veel armoede en gaan kinderen niet of nauwelijks naar school. Hun ouders zijn vaak analfabeet, waardoor ze de kinderen die wel onderwijs krijgen, niet of nauwelijks kunnen helpen bij het maken van huiswerk. 
 
De bouw van de huiswerkplek wordt belangeloos begeleid door twee bouwmeesters van Noorderpoort Facilitair. Het Noorderpoort heeft een aantal afstudeeropdrachten verbonden aan het Roemeniëproject, zodat er bijvoorbeeld vanuit de School voor de Kunsten een documentaire gemaakt wordt van het gebeuren. Een studente van de School voor Gastvrijheid en Toerisme heeft geholpen met het organiseren van de reis en het cultureel programma en Werkwijs Horeca levert een hulpkok. 
 
De studenten vanuit de opleidingen Bouw zijn geselecteerd uit verschillende opleidingniveau's. Vanuit Bouw Stadskanaal gaan leerlingen van niveau 2 en niveau 4 mee, van Werkwijs Groningen niveau 1 en vanuit de opleiding Bouw van het Groningse Alfa gaan studenten niveau 2 mee. 
 
Stichting Lamp en Stichting actie Roemenië staan garant voor de financiering van de bouwmaterialen. Leonardo biedt uitkomst voor de reis- en verblijfskosten. 
 
© Nationale Onderwijsgids