Normal_mbo_politie_leerlingen_school

In haar onderwijsverslag dat gisteren werd gepresenteerd concludeert de Onderwijsinspectie dat de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs niet op orde is. Slechts 12 procent van de opleidingen voldoet aan alle kwaliteitseisen. De MBO Raad herkent de conclusies van de Inspectie niet. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

In het rapport van de Onderwijsinspectie staat dat twintig procent van de mbo-opleidingen zwak tot zeer zwak is. Ook zijn bij de helft van de opleidingen de examens van onvoldoende kwaliteit. Minister Bussemaker van Onderwijs is hiervan op de hoogte en liet weten de examens van het mbo te willen standaardiseren.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad zegt het beeld dat de Inspectie van het mbo schetst niet te herkennen. “Het gaat in het rapport over processen en bureaucratische afspraken. Dat zegt niet zo veel over de kwaliteit van de opleidingen. Tussen kwaliteit en kwaliteitsborging zit een wereld van verschil.” De voorzitter meent dat het taalgebruik in het rapport voor verwarring zorgt. Wel is hij het met de Onderwijsinspectie eens dat er ruimte is voor verbetering in de kwaliteitsborging.

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft geschrokken gereageerd op de conclusies van de Inspectie over het mbo. “Ik vraag me af waarom scholen na de 'InHolland affaire' niet of nauwelijks in beweging zijn gekomen als het gaat om waardevolle examencommissies”, zegt voorzitter Michiel Steegers van JOB.

© Nationale Onderwijsgids