Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

De crisis in de kinderopvangbranche heeft ook gevolgen voor leerlingen Pedagogisch Werk. Stageplekken zijn schaars, zeker voor studenten die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Zij moeten voor hun stage het minimum jeugdloon ontvangen maar veel kinderopvangorganisaties kunnen dat niet betalen. Directeur Rob Kriegsman van Stageplaza pleit voor een lagere vergoeding voor BBL-stagiaires. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens Kriegsman zijn mbo-leerlingen best bereid om voor minder dan het minimum jeugdloon stage te lopen. “De meeste mbo-studenten wonen nog bij hun ouders, dus maken relatief weinig kosten. Hun ouders ziens ze liever naar school gaan en in aanmerking komen voor een stage dan werkeloos thuis zitten”, aldus Kriegsman.

Een stage vergroot de kansen op een vaste baan. Zo'n dertig procent van de studenten krijgt na de afstudeerstage een baan aangeboden. Met het verlagen van de vergoeding voor BBL-stagiaires zijn volgens Kriegsman dus zowel de branche als de scholieren zelf geholpen. Een andere oplossing zou kunnen zijn om stage te lopen in het buitenland. Uit het Nationaal Stage Onderzoek van Stageplaza blijkt dat bijna een kwart van de mbo'ers graag naar het buitenland wil voor een stageplek.

© Nationale Onderwijsgidsl.