Mirjam Sterk is ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid

Scholen lichtten jongeren nog te weinig voor over hun arbeidskansen na de opleiding van hun keuze. Dat zegt ambassadeur Aanpak jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. De zogenoemde pretstudies waarbij de kans op werk bijna nihil is, moeten aan banden gelegd worden, zegt de ambassadrice. Dit meldt BN DeStem.

Sterk vindt dat het onderwijs niet genoeg kijkt of opleidingen wel aansluiten op de arbeidsmarkt. Ook zijn scholen niet altijd eerlijk volgens Sterk en laten zij jongeren toe tot een opleiding zonder hen te wijzen op de consequenties van hun keuze.

“Ik zie nog te veel jongeren op studies met geen of nauwelijks kans op een baan: schoonheidsspecialiste, sport en beweging, welzijn, administratie of communicatie. Je weet dat je die jongeren, zeker de hoeveelheid van nu, opleidt tot werkloosheid,” zegt Sterk. De ambassadrice pleit ervoor om voor deze opleidingen een numerus fixus in te stellen opdat maar een beperkt aantal  studenten kan worden toegelaten tot een opleiding met weinig kansen op werk.

© Nationale Onderwijsgids