Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Vanaf 1 augustus 2014 is er voor scholieren en studenten die naar de pabo willen een tijdelijk ondersteuningsaanbod beschikbaar. Het project Instroom is bedoeld om leerlingen van de havo en het mbo voor te bereiden op de nieuwe toelatingseisen die vanaf 1 augustus 2015 gaan gelden. Dit meldt de MBO Raad.

Leerlingen en studenten die naar de lerarenopleiding basisonderwijs willen moeten vanaf 2015 landelijke kennistoelatingstoetsen maken voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Voor aspirant pabo'ers die hun opleidingskeuze of vakkenpakket niet aan deze nieuwe eisen hebben kunnen aanpassen is er nu een overbruggingsmaatregel. Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl zullen materialen voor zelfstudie beschikbaar komen waaronder ook opdrachten en voorbeeld toelatingstoetsen. Per regio wordt er daarnaast een bijscholingsprogramma aangeboden met lessen en andere ondersteunende activiteiten.

De nieuwe vooropleidingseisen voor de pabo maken onderdeel uit van de Wet Kwaliteit in Verscheidenheid waarmee het ministerie van Onderwijs de kwaliteit van de lerarenopleidingen wil verbeteren. De MBO Raad ondersteunt deze maatregelen maar heeft bij het ministerie aangedrongen op het ondersteuningsproject opdat het ook voor mbo'ers mogelijk blijft in te stromen op de pabo. Juist voor deze groep hebben de nieuwe eisen behoorlijke implicaties. De minister heeft aan het verzoek van de Raad gehoor gegeven en stelt middelen beschikbaar voor het project Instroom.

© Nationale Onderwijsgids