Logo_auti_weigerscholen

De afgelopen maanden hebben 144 jongeren in totaal 176 meldingen gedaan van vermeende discriminatie door hun mbo-opleiding, omdat ze autistisch zijn. Zo blijkt uit een rapport van de Start Foundation. De meldingen zijn tussen juli en eind september 2013 verzameld door het Meldpunt AUTI-weigerscholen, dat op initiatief van de Start Foundation is ingesteld.

De meldingen hebben betrekking op 48 mbo-scholen. Als voorwaarde voor melding stelde de Start Foundation dat de jongere aan alle objectieve toelatingseisen voor de mbo-opleiding moest voldoen, zoals het juiste vmbo-diploma. De bevindingen van het meldpunt wekken de indruk dat mbo-scholen het merendeel van de autistische jongeren weigeren, terwijl veel autistische jongeren juist succesvol hun mbo-opleiding doorlopen. Voorwaarde voor toelating is wel dat de opleiding en de capaciteiten van de jongere bij elkaar passen. Deze voorwaarde is van toepassing op alle jongeren die zich voor een mbo-opleiding aanmelden.

Goede voorbeelden succesvol aannamebeleid
Naar aanleiding van een bijeenkomst met de Start Foundation over de uitkomsten van het rapport, zijn de MBO Raad en het Platform Gehandicapten mbo gestart met het verzamelen van goede voorbeelden over succesvol aannamebeleid en begeleiding van autistische jongeren. De MBO Raad en het Platform Gehandicapten mbo delen deze goede voorbeelden binnenkort met het mbo-veld.

Bijlage
Rapport Start Foundation (pdf, 1,5 Mb)

© Nationale Onderwijsgids