Kansarme jongeren, uitval, selectie aan de poort

AMSTERDAM - Na hogescholen en universiteiten stellen nu ook mbo-instellingen steeds vaker een selectie aan de poort in. Dat meldt Trouw.

De instellingen doen dit vanwege de dreigende boetes vanuit de overheid, wanneer er teveel leerlingen uitvallen aan de instelling. Kansarme jongeren worden daardoor steeds vaker vooraf weggefilterd, om zo de doorstroom- en slagingscijfers op te krikken.

De krant baseert zich op het onlangs uitgebrachte rapport van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (Ecbo), waarin het toelatingsbeleid in het mbo werd onderzocht. 

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had eerder mbo-instellingen verzocht in gesprek te gaan met jongeren voor aanvang van de opleiding. Op die manier kunnen de instellingen de jongeren adviseren over een passende opleiding, waardoor verzuim moet worden teruggedrongen.

In plaats daarvan is het voor de instellingen makkelijker om kansarme jongeren bij voorbaat uit te sluiten om zo boetes te voorkomen. Een van de onderzoekers, Barbara van Wijk, vindt dit jammer: "Er zou bij de scholen, ondanks de politieke druk en de dreigende boetes, toch ook de wens moeten zijn leerlingen die net iets meer begeleiding nodig hebben een kans te blijven bieden."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem