Normal_brief_geld_vijftig

Dankzij een uitspraak van de rechtbank kunnen gastouders nu gebruik maken van de ondernemersaftrek. Dit kan hen duizenden euro's opleveren, stelt MTH Kennisgroep Kinderopvang. Een gastouder heeft een rechtszaak tegen de Belastingdienst gewonnen, waarbij de rechtbank haar winst kenmerkte als winst uit onderneming. Daardoor heeft de gastouder ook recht op de zelfstandige aftrek. Dat meldt MTH Kennisgroep Kinderopvang.

“De gastouder werd gezien haar activiteiten, het debiteuren risico en het werven van cliënten aangemerkt als ondernemer. Omdat zij vervolgens aan het aan het urencriterium voldeed, mocht de winst aangemerkt worden als winst uit onderneming en heeft de gastouder recht op de zelfstandige aftrek”, dat zegt de kennisgroep. De Belastingdienst heeft hoger beroep tegen deze uitspraak van de rechtbank ingesteld waardoor het Gerechtshof de uitspraak nog kan herzien. De kennisgroep laat weten dat in de tussentijd andere gastouders het voordeel uit deze uitspraak kunnen halen, door hun winst ook te laten kenmerken als winst uit onderneming.

Om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen moet de gastouder wel aan enkele dingen voldoen: de voorwaarden voor ondernemerschap voldoen en de aanslag van de Inkomstenbelasting moet nog niet definitief vast staan. Als het Gerechtshof de uitspraak van de rechtbank accepteert, mogen alleen de op dat moment nog niet definitief vastgestelde aanslagen Inkomstenbelasting worden aangepast. Rekening houdend met de doorlooptijden van de rechtspraak zou het zomaar 2 tot 5 jaar kunnen duren voordat de uitspraak definitief vast staat. Meer informatie over de ondernemersaftrek waar de gastouders nu gebruik van kunnen maken is hier te vinden.

© Nationale Onderwijsgids