Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Veel ouders waarschuwen hun kinderen voor kinderlokkers, en zijn alert waar hun kind in contact komt met bijvoorbeeld mannen die werken in de kinderopvang. Echter, uit het rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen blijkt dat de dader van fysiek seksueel misbruik van kinderen meestal een bekende van het slachtoffer is, bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. 

In haar onderzoek “Ontucht voor de rechter”, waarvan gisteren eerste deel verscheen, schetst Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen een gedetailleerd beeld van ontuchtzaken die door de rechter worden behandeld. Duidelijk is dat de maatschappelijke focus niet past bij de feiten. “Door zoveel nadruk te leggen op vreemden en mannen die met kinderen werken zie je slachtoffers en daders over het hoofd”, stelt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer.

Het onderzoek toont aan dat maar een klein deel van de slachtoffers (7 procent) wordt misbruikt door een volslagen vreemde. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een dader uit de eigen familie- vrienden- of kennissenkring van het slachtoffer. Misbruik door iemand die met kinderen werkt, zoals een docent, sportcoach of oppas komt zeker voor, maar vormt met 10 procent een minderheid. Het misbruik wordt het vaakst gepleegd door iemand die heel dichtbij het slachtoffer staat. Zo gaat het in maar liefst 36 procent van de gevallen om een familielid van het kind.

De Nationaal Rapporteur ontkracht het stereotype beeld dat daders veelal meerdere slachtoffers maken: 78 procent van de daders wordt veroordeeld voor het plegen van ontucht met één slachtoffer. De leeftijd van de daders is heel divers, uiteenlopend van minderjarig tot hoogbejaard. Eén op de zes daders is zelf minderjarig wanneer hij of zij het delict pleegt. Vrouwelijke daders komen in het onderzoek bijna niet voor: veroordeelde daders zijn in 97 procent van de onderzochte zaken man. Het eerste deel van het rapport is hier te lezen.

© Nationale Onderwijsgids