Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

Niet alle ouders kunnen het betalen om hun kind naar kinderopvang, peuterspeelzaal of VVE te brengen. Begin september kondigde het kabinet al aan hier verandering in te willen brengen en 60 miljoen euro beschikbaar te stellen voor peuters die nu geen gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. De Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep pleiten voor een gerichte inzet van dit extra peuterbudget, zodat het ten goede komt aan de doelgroep. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Het kabinet investeert 290 miljoen euro voor kinderopvangtoeslag, daarnaast wordt er nog eens 60 miljoen euro extra vrijgemaakt voor kinderen die niet in aanmerking komen voor toeslag, peuterspeelzaalwerk of VVE. De brancheorganisatie en MOgroep pleiten in een gezamenlijke brief ervoor dat het geld ook terecht komt bij de doelgroep, wat gaat om 15 procent van alle 2 en 3-jarige kinderen.

De doelgroep, wat landelijk neer komt op zo'n 38.000 peuters, is aanwezig in alle gemeenten. Vooral de kleinere gemeenten zouden moeite hebben om voorzieningen in stand te houden, dit omdat er geen wettelijke taak op rust, maar ook door bezuinigingen dreigen deze peuterplaatsen te verdwijnen. De brancheorganisaties willen dat er zorgvuldig gekeken wordt naar de manier waarop het extra budget over gemeenten wordt verdeeld. “Alleen dan komen we tot een garantie dat in alle gemeenten alle peuters een kans krijgen gebruik te maken van deze voorzieningen”, aldus de brancheorganisaties. 

© Nationale Onderwijsgids