Logo_vng-logo

Nederlandse gemeenten hebben veel kritiek de plannen van minister Asscher voor de harmonisatie van de kinderopvang en peuterspeelzalen. Namens hen heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een uitgebreide brief gestuurd aan de Tweede Kamer met daarin hun bezwaren tegen het wetsvoorstel. Vooral de aftrek van 35 miljoen euro van het gemeentefonds stuit op veel verontwaardiging. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. Ook het wetsvoorstel Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen komt daarbij ter sprake. Ter voorbereiding op dit debat heeft de VNG een brief gestuurd aan de minister waarin zij haar zorgen uit over de financiële consequenties van de wet.

De gemeenten vinden de plannen van Asscher niet logisch. Terwijl de overheid steeds meer sociale taken overhevelt naar de gemeenten, gebeurt bij de harmonisatie van de kinderopvang het tegenovergestelde. Zo wordt de toelage voor ouders die niet genoeg verdienen door het rijk betaald. Om dit te kunnen doen, haalt het rijk 35 miljoen euro uit het gemeentefonds. Volgens de gemeenten houdt Asscher daarmee echter geen rekening met de extra kosten die de verhoogde kwaliteitseisen uit het wetsvoorstel met zich mee zullen brengen.

De VNG en Asscher hebben al verscheidene keren met elkaar gepraat over de financiering van het wetsvoorstel maar zijn het daarbij niet eens kunnen worden. De minister wil verder met de plannen zonder de steun van de VNG. De gemeenten hopen met de brief de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat het “niet juist is dat de minister zonder instemming van gemeenten ingrijpt in een lokale aangelegenheid”.

© Nationale Onderwijsgids