Normal_copyright_stockfreeimages_mishandeling_kind_knuffel_

De Kinderombudsman en Augeo zijn geen voorstanders van het invoeren van een volledige meldplicht voor professionals als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling. Dat schrijft Augeo samen met de Kinderombudsman in een brief aan de Tweede Kamer. Augeo stelt voor de huidige meldcode nog een kans te geven door professionals, als artsen en leerkrachten, beter te trainen en het toezicht van inspecties te verscherpen. En voor specifieke gevallen een verplichting tot melden op te stellen, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van strafbare feiten. Dat meldt Augeo.

De Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van mogelijk misbruik, verwaarlozing of geweld tegen kinderen. In de meldcode heeft de professional nu een keuze om, nadat hij met de ouders gesproken heeft, zelf hulp te organiseren voor het gezin óf zijn vermoeden te melden bij Veilig Thuis.

De Taskforce Kindermishandeling wil dat professionals worden verplicht om altijd een melding te doen bij Veilig Thuis op het moment dat zij na het gesprek met ouders kindermishandeling niet kunnen uitsluiten. Augeo en de Kinderombudsman stellen vast dat de huidige meldcode goed werkt in beroepsgroepen waar training, goede criteria om te melden en inspectietoezicht zijn ingevoerd. In Nederland is dit het geval in ziekenhuizen. Augeo is met de Taskforce van mening dat de huidige meldcode in veel sectoren beter kan worden toegepast. Kindermishandeling blijft te vaak onopgemerkt en de veiligheid van mishandelde kinderen is onvoldoende gewaarborgd. Veel professionals zijn nog niet geschoold in het signaleren van kindermishandeling en het praten over zorgelijke opvoedsituaties met ouders.

Desondanks zijn Augeo en de Kinderombudsman geen voorstander van een meldplicht. Zij vinden dat de meldcode zoals hij nu is, duidelijker kan worden door op te stellen in welke gevallen in ieder geval wél moet worden gemeld. De huidige meldcode moet eerst goed worden geïmplementeerd, want daar schort het aan. Daarnaast is de zorg voor kinderen die al slachtoffer zijn onvoldoende. Circa de helft van het aantal gemelde kinderen was al eerder bekend bij Veilig Thuis. 

© Nationale Onderwijsgids