Normal_school_opvang_kind_peuter_baby

Versterk de pedagogische en didactische kwaliteit van professionals in de kinderopvang met de Basistraining VVE. In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben vier organisaties - Cito, CED-Groep, De Activiteit en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) - hun expertise gebundeld en een basistraining ontwikkeld voor voorschoolse voorzieningen. Zodat alle pedagogisch medewerkers dezelfde sterke basis krijgen voor de juiste begeleiding van jonge kinderen. Dat meldt het NJi.

De pedagogisch-didactische deskundigheid en continue aandacht voor scholing van medewerkers maken het verschil in de kwaliteit van de kinderopvang. In de nieuwe Basistraining VVE worden de pedagogisch medewerkers getraind met de meest actuele inzichten en best werkzame theorieën op het gebied van vve en de ontwikkeling van het jonge kind. Ze oefenen intensief deze inzichten in de praktijk en bouwen zo hun vaardigheden op. Ook krijgen de medewerkers coaching op de werkvloer om het leerproces te verdiepen en leggen ze een portfolio aan dat hun ontwikkeling illustreert. Daarmee zorgt de training voor een sterke basis voor (aankomend) pedagogisch medewerkers en versterkt de professionele kwaliteit van de voorschoolse voorzieningen.

De afgelopen twee jaar heeft de training proefgedraaid in Amsterdam met pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voorscholen. Inmiddels is de pilotfase van de Basistraining VVE met succes afgerond en zijn ruim 200 pedagogisch medewerkers basis gekwalificeerd voor het werken in vve-groepen. Ook ROC's in Amsterdam en omgeving omarmen de Basistraining VVE en bewerken het materiaal voor het curriculum van de opleiding Pedagogisch Werk of Onderwijsassistent.

Onder de naam Vier VVE zullen de vier organisaties die de training hebben ontwikkeld, ook zorgdragen voor de landelijke verspreiding van de Basistraining VVE. Er is een Basistraining VVE voor invalkrachten en voor vaste medewerkers. Ook zijn er train-de-trainers voor zowel trainers van kinderopvangorganisaties als voor ROC's. Meer informatie is te vinden op www.viervve.nl

© Nationale Onderwijsgids