Normal_normal_frisdrank_drinken2

Gemiddeld heeft één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht. De zoete dranken die kinderen krijgen dragen hier aan bij. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) benadrukt daarom dat het belangrijk is dat kinderen van jongs af aan wennen aan de smaak van water. Kinderdagverblijven kunnen hier een grote rol in spelen. Kinderopvangorganisatie Smallsteps heeft inmiddels het drinken van water in haar voedingsrichtlijn vastgelegd. Dat meldt JOGG.

Op 80 procent van de kinderopvanglocaties van Smallsteps wordt op dit moment vrijwel alleen nog water of thee gedronken. “Bij Smallsteps zijn we van mening dat wanneer kinderen vanaf het begin water leren drinken, het een gewoonte wordt. Naast het drinken van water en thee op onze locaties hebben we in onze voedingsrichtlijn vastgelegd dat we kinderen als tussendoortje groenten aanbieden en dat we kiezen voor minder vette varianten broodbeleg”, zegt Aukje Vlaanderen, operationeel directeur Smallsteps.

De kinderopvangorganisatie werkt hiervoor samen met JOGG, die de Drinkwater-pakketten hebben geleverd aan de kinderdagverblijven. Daarnaast verzorgen de organisaties samen voorlichtingsavonden over gezonde voeding voor ouders op de kinderopvanglocaties. JOGG zet zich samen met gemeenten in om water drinken onder kinderen te stimuleren. Inmiddels zijn er 74 JOGG-gemeenten die de campagne DrinkWater inzetten. Kinderdagverblijven in deze gemeenten worden door middel van speciale DrinkWater-pakketten aangemoedigd om de kinderen water te laten drinken.

© Nationale Onderwijsgids