Normal_brief_geld_vijftig

Op Prinsjesdag heeft het kabinet alle plannen voor de begroting 2016 formeel gepresenteerd. Hierin staat dat er 290 miljoen euro extra komt voor kinderopvangtoeslag en 60 miljoen euro voor voorschoolse voorzieningen. De D66 heeft een tegenbegroting gemaakt in reactie op de kabinetsplannen. Hierin wordt fors meer extra budget voor kinderopvang vrijgemaakt, namelijk 650 miljoen euro. Ook worden werkende ouders met andere maatregelen sterker financieel ondersteund dat in het kabinetsplan. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Volgens de brancheorganisatie is het kabinetsplan een goede impuls voor het noodzakelijke herstel van de kinderopvangsector. Daarmee komen er naar verwachting meer dan 7.000 banen in de kinderopvang bij.

In het kabinetsplan staan een aantal hoofdpunten voor de kinderopvangsector. Zo staat er dat alle ouders met kinderopvangtoeslag profiteren van de verhoging van de kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2016. Ook moet er voor zowel het eerste als voor het tweede en volgende kinderen het toeslagpercentage voor alle ouders verhoogd worden met 5,8 procent. Tot slot moeten voor ouders met een verzamelinkomen van anderhalf keer modaal en twee kinderen die drie dagen per week naar de buitenschoolse opvang gaan, de kosten van kinderopvang dalen met 56 euro per maand. Als diezelfde ouders twee kinderen hebben die drie dagen naar de dagopvang gaan, dan dalen de kosten van kinderopvang met 108 euro per maand.

De plannen van het kabinet zijn nog een concept. Een besluit over de toeslag moet eerst aan de Tweede Kamer voorgelegd worden. Een formeel besluit van de minister wordt voor oktober verwacht. Op www.d66.nl is de tegenbegroting van de partij te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids